Home » Nieuw! De online BeleidsSpiegel

Nieuw! De online BeleidsSpiegel

Is het beleid fysieke belasting in uw organisatie op orde? Als je antwoord wilt op die vraag, biedt de Arbocatalogus van je branche je een handig instrument: de BeleidsSpiegel. De BeleidsSpiegel is een checklist die helpt om het beleid fysieke belasting in uw organisatie in kaart te brengen en te ‘spiegelen’ aan de landelijke afspraken zoals ze zijn vastgelegd in de arbocatalogus. Het is een belangrijk instrument, maar het was altijd lastig om in te vullen. Daarom is er nu een handige online BeleidsSpiegel ontwikkeld in opdracht van de regionale werkgeversorganisaties verenigd in RegioPlus. Na een pilot in de praktijk biedt Gezond & Zeker je die online-versie aan.

De reacties in de pilot waren goed met reacties zoals: ‘Deze online versie is veel gebruiksvriendelijker.’ ‘Mooi om te zien dat je direct tips krijgt waarmee je aan de slag kunt.’ ‘Wat het heel overzichtelijk maakt is op het einde de radar. Je kunt direct zien waar je nog aandacht aan mag besteden.’ ‘Erg mooi en goed te gebruiken om te zien waar je staat met het beleid fysieke belasting in je organisatie en deze aan te passen en te sturen.’
Het commentaar is verwerkt en de versie staat nu online.

Het gaat in de BeleidsSpiegel om onderwerpen zoals training in het gebruik van hulpmiddelen, maar ook om onderwerpen zoals beschermen van zwangere werknemers tegen fysieke overbelasting en het gebruik van transferprotocollen in de zorgdossiers. Sociale partners hebben daar afspraken over opgenomen in de Arbocatalogus en met de BeleidsSpiegel loop je die onderwerpen langs. In het ideale geval kan je op alle vragen ‘ja’ antwoorden. Zo niet, dan geeft de online BeleidsSpiegel je ook tips over hoe je de situatie kunt verbeteren en je krijgt een vergelijking van jouw resultaten te zien met de landelijke gegevens.

De BeleidsSpiegels voor de VVT, Gehandicaptenzorg en de Ziekenhuizen lijken sterk op elkaar, maar de online versie heeft vooral de VVT versie als voorbeeld gebruikt. Er zijn hier en daar kleine verschillen en daarom is het formeel verstandig de officiële BeleidsSpiegel van je eigen branche er even naast te leggen, ook voor de VVT.

De BeleidsSpiegel onthoudt je gegevens niet. De veiligheid en privacy is dus gewaarborgd. Dat betekent wel dat als je de website afsluit de door jou ingevulde gegevens ook weg zijn. Je kunt de ingevulde BeleidsSpiegel als .pdf downloaden op je eigen computer en ook later kunt vergelijken.

Doen dus!