Je kent vast al de successen die geboekt zijn met de grootschalige introductie van plafondtilsystemen. Vanuit Gezond & Zeker werd onderzoek gedaan. Het verslag kan je hier downloaden. En de komende tijd zullen we meer informatie over de inzet hiervan met je delen. Zo werden er op de Gezond & Zeker LIVE dag veel verzoeken gedaan om een kosten-baten analyse te maken. Die zijn we ook aan het ontwikkelen.
Mobiliteit stimuleren van groot belang
SVRZ in Zeeland liet al zien dat je erg veel kunt doen met een plafondtilsysteem: meer dan alleen tillen. Mooi is dat dit soort systemen zich steeds verder ontwikkelen. Onlangs werd een Amerikaanse prijs gewonnen door zoiets: de Early Mobility Technology Award. Vanuit ons land zaten we in de jury en we zijn het eens met de eerste prijs voor een voorziening die toekomstgericht is. Het mobiliseren en activeren van cliënten is een dagelijkse, steeds terugkerende uitdaging in de zorg.
Het systeem biedt met behulp van een plafondtilsysteem een dynamische ondersteuning van het lichaamsgewicht van de cliënt. De mate van eigen activiteit en steun van de cliënt kan je regelen via de handset aan het plafondsysteem. Ook de tijdsduur is instelbaar. Je kunt de cliënt dus trainen en beter revalideren of ook zorgen dat de bestaande kracht en mobiliteit langer behouden blijft. Een stap verder dus: een tillift die mensen heel gedoseerd activeert en maatwerk biedt gewoon in hun eigen omgeving en ook tijdens transfers. Het zou mooi zijn om de effecten precies in kaart te brengen: wie weet!
Het gaat hier om de zogenaamde Trainer Module van Guldmann/ Ergocare die ook in ons land mondjesmaat al in gebruik is. De zorgverlener doseer gewicht dat moet worden ontlast van de cliënt. De zorgverlener kan zich richten op de cliënt en de kwaliteit van de oefening/activiteit.