Home » PreGo! Tip – Ongewenst gedrag van cliënten is niet gewoon

PreGo! Tip – Ongewenst gedrag van cliënten is niet gewoon

Het hoort er nou eenmaal bij… of niet?!

De vele nieuwsberichten hierover van de laatste tijd zijn het topje van de ijsberg; van The Voice, Ajax en ja ook de zorg helaas. Seksuele intimidatie, racistische opmerkingen en pesten komen voor. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 3 verpleegkundigen vorig jaar last had van seksueel ongewenst gedrag. De schade voor jou kan allerlei vormen hebben. Vaak is je vertrouwen geschaad, je gaat twijfelen aan je eigen deskundigheid of je wordt angstig.

Veel zorgverleners lijken er in te berusten. Of ze vinden dat het er nou eenmaal bij hoort, dat je er voor bent opgeleid en dat je anders maar ander werk had moeten gaan doen. De cliënt kan er niets aan doen: die is immers ziek, zit is in een moeilijke situatie of het hoort bij zijn of haar ziektebeeld. En wat schiet je er mee op om er moeilijk over te doen? Je kunt het maar beter van je af laten glijden.  

Melden heeft geen zin, dan kun je wel aan de gang blijven… En tóch is het beslist niet gewoon. Het hoort simpelweg niet bij zorg. Het  kan onder je huid kruipen en zo blijven stoken. Tót het niet meer gaat en je je ziek moet melden. Niet zelden met een andere klacht, bijvoorbeeld burn-out, of rugklachten.

Omdat dit soort situaties steeds weer anders zijn, is het onmogelijk precies te vertellen hoe je het kunt voorkomen en wat je moet doen als het je overkomt. Als je meer wilt weten kijk dan in ons nieuwe Blijfgezond-boekje of doe je de e-learning ‘Omgaan met agressie’ via www.freelearning.nl.