Home » Prijs voor Aan- en uitkleden-project Yvonne van Zaanen

Prijs voor Aan- en uitkleden-project Yvonne van Zaanen

Wellicht heb je de workshop ‘Kleding aan- en uittrekken’ van Yvonne van Zaanen bijgewoond op de Gezond & Zeker Innovatiedag in oktober? Ze heeft prachtig nieuws want ze heeft de Human Factors NL Toepassingsprijs / Pieter Rookmaaker Prijs 2019 gewonnen met haar project “Zorg voor aan- en uitkleden”.

 

Uit het juryrapport: “In de zorg is het een groot probleem voor zorgverleners om mensen met een fysieke beperking te helpen aan en uit te kleden. Dit project heeft systematisch ‘best practices’ verzameld en middels een website met foto’s en video’s ontsloten voor zorgverleners. Voor een situatie waar nog geen goede oplossing voorhanden was, is een nieuw product ontwikkeld: de handy pants. Dit project laat een complete aanpak zien van analyse tot en met implementatie. De aanpak is grondig en gebaseerd op participatief ergonomische principes. De brede betrokkenheid van stakeholders (branche, studenten, zorgprofessionals, ergocoaches, etc.) bij de ontwikkeling van website en productoplossingen is een grote succesfactor gebleken.” Kijk op: http://zorgenkleden.nl

Aan- en uitkleden en zeker van strakkere broeken is een fors probleem in de zorg. Door het sjorren en trekken wordt de kans op pols en armklachten sterk vergroot. Soms is er geen andere oplossing mogelijk dan aanpassen van de kleding: wacht daar niet te lang mee. Maar met de nieuwe speciale aantrekbroek kan je dat moment wel uitstellen. Dan kan het soms toch met de eigen kleding van de cliënt. Voor de cliënt kan dat natuurlijk zeer waardevol zijn: eigen kledingkeuze en er mooi en verzorgd uitzoen heeft veel te maken met je eigenwaarde.
Wil je zien hoe zo’n aantrekbroek eruit ziet? Hier legt Yvonne dat zelf uit. 

Meer filmpjes kan je vinden op het YouTube-kanaal van GoedGebruik. Ze zijn gemaakt met financiering van het sectorfonds voor de verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg (A+O VVT) en zijn gratis. Yvonne heeft ze ook gebruikt in haar workshop. We hebben alvast een speciale playlist voor je aangemaakt zodat je alle filmpjes over aan- en uitkleden netjes bij elkaar hebt. Deze kun je hier vinden.