Home » PreGo! Tip – Transferhulpmiddelen en Hygiëne

PreGo! Tip – Transferhulpmiddelen en Hygiëne

Met de huidige Corona-virus crisis is het belangrijk ook bij het gebruik van til- en transferhulpmiddelen te letten op de hygiëne om verspreiding van dit virus te voorkomen. Hygiëne is uiteraard altijd al van groot belang, maar dat is nu nog eens extra belangrijk.  Beperk de risico’s van het verspreiden van bacteriën, virussen, schimmels en ook parasieten zoals schurft.

Wat kan je doen als het gaat om til- en transferhulpmiddelen?

  • Gebruik het liefst alleen persoonsgebonden hulpmiddelen. Dat betekent dat iedereen eigen glijzeil, tilband en liefst ook tillift heeft. Dat betekent meestal dat je meer hulpmiddelen nodig hebt.
  • Bij plafondsystemen is dat makkelijker omdat de cassesette vaak alleen op de betreffende kamer en badkamer komen.
  • Bedenk ook dat er disposable tilbanden zijn: ze zijn persoonsgebonden en je gooit ze op de juiste wijze weg na gebruik.
  • Ook glijzeilen zijn er voor eenmalig gebruik.

Ze zijn beschikbaar in hele kleine en afzonderlijk verpakte setjes: handig om mee te nemen of op de kamer van de cliënt te hebben liggen. Daarnaast zijn glijzeilen ook ‘aan de rol’ verkrijgbaar. Je kunt ze eenvoudig afscheuren op de maat die je nodig hebt en na gebruik weggooien. Ze werken ergonomisch gezien prima en veel hygiënischer dan de gewone glijzeilen.

Handig is dat op sommige merken een verkorte gebruiksaanwijzing staat gedrukt. Bekijk ook vooral onze filmpjes op het YouTube kanaal van goedgebruik en gebruik, als je je kennis weer even op wilt frissen,  een van de gratis e-learningmodules van Gezond & Zeker. Bijvoorbeeld die over het gebruik van glijzeilen. Je kunt er ook een accreditatiepunt mee verdienen: gewoon achter je computer of Ipad. En… denk goed om jezelf!