Home » Interview plafondliften onderzoek: “Gaan we weer vliegen?”

“Gaan we weer vliegen?”

Lindy werkt op de afdeling Neurorevalidatie. Net als Ilona en Alina deed ze mee aan het onderzoek naar het gebruik van plafondliften. “Een plafondlift is een takel aan een rail, die tussen twee vaste dwarsrails op en neer kan bewegen”, legt de verpleegkundige uit. “Als het dwarsbalkje in de hoofdletter ‘H’.”

De plafondlift is een blijvertje, als je het Lindy vraagt. “Het is veel lichter werken met deze liften. De cliënten vinden het fijn, en wij worden er lichamelijk veel minder mee belast. Het is jammer dat de rails niet door het hele appartement zitten vanwege de situatie van de bestaande bouw, want het is echt een uitkomst.”

Beter voor je rug
Voor de cliënten is het volgens Lindy fijner dan de oude lift, omdat deze matten zachter aanvoelen. Dat geeft meer comfort. Maar vooral voor haar en haar collega’s bleek de plafondlift een wereld van verschil.

“Je kunt de verrijdbare lift vergelijken met een winkelwagen waar zes kratten bier in staan”, legt Lindy uit. “Het is heel zwaar om die in beweging te krijgen, af te remmen en om die te sturen. Je moet dus eigenlijk goed gaan staan, buikspieren aanspannen en je rug recht houden. Maar als het druk is, ga je toch aan zo’n lift staan trekken en dat is ergonomisch niet verantwoord. Het verplaatsen van iemand met een plafondlift kost helemaal geen kracht.”

Helemaal niet ingewikkeld
De scholing vooraf, vond Lindy top: “We kregen in kleine groepjes uitleg, waarbij we ook zelf even in de matten gingen hangen. Even ervaren hoe dat voor de cliënten is. Best comfortabel, vond ik.” Zowel dit praktijkgedeelte als de theorie was voor Lindy helemaal duidelijk. “Ik vond het niet heel ingewikkeld”, zegt ze. “Het werd netjes uitgelegd. En als je eenmaal weet hoe het moet, dan kan je het.”

Gratis kermis
“Cliënten blijven maar kort op de revalidatie”, zegt Lindy. Een vergelijking tussen de oude en nieuwe liften moeten we dus niet van de cliënten verwachten. Ze zijn desondanks positief over hun eerste liftervaringen, vertelt Lindy. “Sommigen vinden het eng dat ze in de lucht hangen, zonder controle. Maar na een paar keer gaat dat prima. Sommigen zitten juist te dollen tijdens hun transfers: ’Oh, gaan we weer vliegen?’, grappen ze wel eens. Of: ‘Het lijkt we een gratis kermis’”. Lindy lacht. “Dat had je met die andere lift niet hoor!”