Home » Interview Plafondliften: “Ik wil nooit meer zonder”

“Ik wil nooit meer zonder”

Op een PG-afdeling van SVRZ-locatie Ter Valcke is verzorgende-ig’er/ persoonlijk begeleider Alinda al enige tijd werkzaam met de plafondlift. “Ik vind het een ideaal hulpmiddel”, zegt ze enthousiast. “Het werkt een stuk makkelijker en heel licht.”

“Cliënten met dementie zijn al snel angstig”, verklaart Alinda. En van een transfer met een lift worden ze nu eenmaal een beetje bang. “Met de nieuwe plafondlift heb ik de transfers sneller gedaan, dan met passieve lift die we voorheen hadden”, zegt Alinda. “Dus is het sneller voorbij. Als de cliënt eenmaal zit of ligt, zijn ze hun angst meestal al snel kwijt.”

Licht’
Heeft de cliënt zo’n transfer nodig, dan is er met de plafondlift nauwelijks kracht nodig, ervaart Alinda. “Het werkt heel licht”, zegt ze in goed Zeeuws. “De oude lift was zwaar om te verrijden en lastig te bewegen in kleine ruimtes waar veel spullen staan. De plafondlift heeft deze nadelen niet.”

Stabiele transfers
Alinda zou dan ook niet meer zonder de plafondlift willen werken. “Je hoeft deze lift maar een klein tikje te geven en dan komt die al soepel in beweging. Dat is ook voor cliënten stabieler. Bij een draai met de oude lift, zwaaide de cliënt al snel heen en weer. Nu houden we de cliënt tijdens het verplaatsen aan de tilmat vast en hangen ze stabiel.”  

Draaien in bed
Wanneer de cliënt op bed gedraaid moet worden, werkt de plafondlift volgens Alinda ook fijner. “Daarvoor heb je een gele draaimat, die je onder de cliënt legt. Twee lussen maak je vast aan de plafondlift en de andere lus maak je vast aan het bedhek. Als de lussen goed bevestigd zijn kan je met de afstandsbediening van de lift de cliënt gemakkelijk op zijn of haar zij draaien.”

Voorheen vond Alinda het soms zwaar om passieve cliënten te draaien. “Als de cliënt niet de lichaamsfunctie had om op de zij te blijven liggen, dan moest ik de cliënt eerst tegenhouden”, vertelt ze. En dat kost kracht. Alinda: “Ik had wel eens een cliënt die steeds terug wilde draaien. Ik stond dan over het bed geleund, eigenlijk in een verkeerde houding. Het gewicht van de cliënt kwam dan op mij neer. Nu neemt de plafondlift dat over. Dat scheelt rugklachten.