Home » Geen categorie » Events » Doe de achterdeur dicht – Zorgen voor medewerkers in de langdurende zorg die blijven en bevlogen zijn

Doe de achterdeur dicht – Zorgen voor medewerkers in de langdurende zorg die blijven en bevlogen zijn

Teamleiders en planners in de langdurende zorg hadden afgelopen zomer – en misschien nog steeds – één groot probleem op te lossen: hoe krijg ik mijn diensten bezet?
Het grote tekort aan personeel in de zorg speelt niet alleen in de zomer. Voor veel organisaties duurt de zomer het hele jaar. Er wordt van alles bedacht om personeel te werven. Maar het blijkt dat de achterdeur van zorgorganisaties wagenwijd open staat.

Op dinsdag 20 november organiseert Bevlogenleiderschap.nl in samenwerking met het Trimbos-instituut een kennisbijeenkomst in Utrecht. U bent van harte welkom om de bijeenkomst kosteloos bij te wonen. U kunt zich hiervoor tot uiterlijk vrijdag 16 november aanmelden via de aanmeldknop onderaan dit bericht.

De achterdeur van zorgorganisaties staat open

Het ziekteverzuim stijgt weer, het aantal burn-outs neemt toe en binnen 2 jaar is 50% van de nieuwe medewerkers al weer vertrokken en vaak ook helemaal de zorg uit. We moeten de achterdeur dicht doen! Wanneer medewerkers met plezier werken, ja zelfs bevlogen zijn, dan heeft dat een positief effect op het verloop en verbetert de uitstraling als werkgever in een krappe arbeidsmarkt. En het mooiste: ook de resultaten (persoonsgerichte zorg, financiën e.d.) verbeteren. Bevlogenheid van medewerkers, daar gaat het om. En leidinggevenden – en medewerkers zelf – kunnen daar van alles aan doen.

Inspirerende bijeenkomst met een oplossingsrichting

In een inspirerende en praktische themabijeenkomst voor bestuurders, HR professionals en leidinggevenden, nemen Paul Uittenbogaard en Henk Schoep ons mee in de achtergronden van bevlogenheid en burn-out en wijzen een weg om medewerkers met plezier optimaal te laten functioneren.
We gaan onder meer aan de slag met de volgende vraagstukken:

  • Hoe doen we de achterdeur dicht?
  • Bevlogenheid, de tegenhanger van burn-out?
  • Wat bevordert en wat belemmert de bevlogenheid van de zorgmedewerker?
  • Welke rol speelt de direct leidinggevende bij bevlogenheid van medewerkers?
  • Welke interventies kun je inzetten ten behoeve van het bevorderen en versterken van bevlogenheid?

Voorafgaand aan deze presentatie en als inleiding voor het thema  zal mevrouw Dr. Bernadette Willemse (Trimbos-instituut) de resultaten presenteren van de laatste  Monitor Woonvormen Dementie. Zij bespreekt de thema’s Leiderschap, zelfsturing en teamsamenwerking in de verpleeghuiszorg voor mensen met dementie.

Programma dinsdag 20 november 2018

16.00 uur : Inloop met koffie en thee
16.15 uur : Leiderschap, zelfsturing en teamsamenwerking in de
verpleeghuiszorg voor mensen met dementie (Bernadette
Willemse, Trimbos-instituut)
17.00 uur : Doe de achterdeur dicht (Paul Uittenbogaard en Henk
Schoep, Bevlogenleiderschap.nl)
18.30 uur : Afsluiting met een drankje

 

Locatie

Trimbos-instituut
Da Costakade 45
3521 VS  UTRECHT
tel. 030-2971111

Over de sprekers
Dr. Bernadette Willemse is hoofd programma ouderen van het Trimbos-instituut. In haar proefschrift richtte zij zich vooral op de vraag wat bijdraagt aan goed toegeruste medewerkers in de verpleeghuiszorg voor mensen met dementie.
Drs. Henk F. Schoep MMC CMC is een zeer ervaren adviseur/coach/interim manager in de (langdurige) zorg en drs. Paul Uittenbogaard MMC heeft dezelfde ervaring met name in de zakelijke dienstverlening. Daarnaast doet Paul als buitenpromovendus aan de VU al  enige tijd onderzoek naar de relatie tussen leiderschap en bevlogenheid.

Aanmelden
U kunt zich tot uiterlijk vrijdag 16 november aanmelden via onderstaande aanmeldknop.

Vragen
Voor vragen kunt u contact opnemen met Paul Uittenbogaard: paul.uittenbogaard@symbiosismc.nl of Henk Schoep: henkf@schoep.net

 

Meld je aan