In onze andere tip over glijzeilen werd aangegeven dat dubbele glijzeilen (tunnel, dubbele versies of dubbelgevouwen versies die aan beide zijdes glijden) duidelijk beter werken dan de enkele versies. Maar uit het onderzoek bleek bovendien dat je ook echt een goede werktechniek nodig hebt. Doe je dat niet, dan loop je ook met een dubbel glijzeil risico’s. Lees meer hierover in deze PreGo! Tip.
In Tip 1 werd aangegeven dat dubbele glijzeilen (tunnel, dubbele versies of dubbelgevouwen versies die aan beide zijdes glijden) duidelijk beter werken dan de enkele versies. Maar uit het onderzoek bleek bovendien dat je ook echt een goede werktechniek nodig hebt. Doe je dat niet, dan loop je ook met een dubbel glijzeil risico’s. Bekijk bijvoorbeeld de instructiefilmpjes op internet (zie YouTube kanaal GoedGebruik), doe de gratis E-Learning module glijzeilen – werken met glijzeilen – en, niet te vergeten, oefen vooral veel. Uit het onderzoek bleek dat een paar factoren extra van invloed zijn op jouw lichamelijke belasting. Vooral een rustige beweging maakt veel uit: bouw de kracht rustig op en gebruik daarvoor de 1,2,3 regel. Ook een vrij horizontale krachtrichting is nodig: werk je te verticaal dan wordt het immers bijna tillen of duw je de cliënt te veel het matras in. In principe zijn duwtechnieken te verkiezen; je hoeft dan immers niets vast te pakken, belast je vingers en polsen niet en kunt met ontspannen handen duwen. Wel zagen we dat dat erg moeilijk kan zijn als het matras zachter is. Je duwt dan als het ware je cliënt en dus ook jezelf vast in het matras en dat kost veel kracht. Daarom zijn bij een zachtere matras trektechnieken nodig. Bedenk wel dat de grens van de Praktijkrichtlijnen voor wat nog toelaatbaar is aan trekkracht voor je vingers en polsen rond de 5 kg-kracht ligt en dat is echt heel erg weinig…
Bedenk ook dat een slimme volgorde van werken veel belasting voor jou en je cliënt kan schelen. Zo kan je met ‘één keer draaien’ soms alles doen wat nodig is: aan- en uitkleden, wassen, verschonen en incontinentiemateriaal wisselen. Ook vanuit PDL is daarover veel bekend. Daarmee voorkom je extra handelingen en dat is natuurlijk een prima aanvullende oplossing: zowel voor jou als je cliënt.