We kennen het allemaal: een cliënt die onderuit gezakt is in bed en hulp vraagt om weer hogerop in bed te komen. Dat kunnen fysiek zware handelingen zijn, maar het kan ook makkelijker.
Probeer het eerst zelf eens in bed: dan snap je ook makkelijker hoe je een cliënt daarbij kunt begeleiden zonder dat je meteen gaat helpen. Ga daarbij na waar je begint, welke spieren je gebruikt en hoe je weer lekker komt te liggen.
Meestal trek je dan je benen iets op en wiebel je jezelf omhoog, door ‘halve bruggetjes’ te maken. Bijvoorbeeld door één heup even los te maken van het matras en je aan die zijde wat omhoog te drukken. Dan volgt ook een half bruggetje bij de schouder met steun van de arm aan die zijde, dan het hoofd en dan hetzelfde aan de andere zijde van het lichaam.
Laat je verrassen bij een client: veel mensen kunnen dat prima zelf met een goede uitleg en coaching met je stem. Je splits als het ware het lichaam in een linker en rechter helft en beweegt die stukje bij beetje naar boven. De cliënt ‘wandelt’ zo liggend op de rug naar boven. De volgorde waarin de beweging wordt gemaakt, maakt niet uit. Natuurlijk helpt het als het bed vlak is of zelfs een beetje achterover helt. Dat laatste mag niet altijd omdat sommige clienten daar onwel van kunnen worden. Spreek dat dan altijd eerst af met de arts en leg het vast in het zorgplan.
Als het toch lastig gaat, kan je de cliënt helpen door zijn benen alvast op te laten trekken en een anti-slipmatje of stroef zeempje onder de voeten te leggen: dan kan hij beter afzetten. Een papegaai kan ook helpen. Hou de papegaai het liefst onderhands of met een hand onderhands en de ander bovenhands vast.
Beweeg dus beetje bij beetje. Dat kost niet alleen minder kracht, maar voorkomt ook dat de cliënt in een rare kronkel komt te liggen en ook dat zijn huid onder teveel spanning komt te staan.
En natuurlijk probeer je te voorkomen dat de cliënt opnieuw onderuit zakt door de positie van het bed optimaal in te stellen en voorlichting aan de cliënt te geven.
Meer weten? Kijk dan op www.goedgebruik.nl voor een filmpje of een pdf met meer uitgebreide uitleg.