Home » PreGo! Tip – Weggooien is zonde?

PreGo! Tip – Weggooien is zonde?

Het blijft een lastige discussie. In de zorg worden erg veel disposables gebruikt en de hoeveelheid afval en niet alleen medisch afval is bij veel zorgorganisaties fors. Er wordt dan ook door veel zorgorganisaties bewust nagedacht over producten en hulpmiddelen die geschikt zijn om vaker gebruikt te worden. Dat zou duurzamer zijn en beter voor het milieu.

Het gaat dan niet alleen om zaken als injectienaalden of verbandmiddelen, maar ook om glijzeilen, tilbanden, washandjes en incontinentiemateriaal. Het zijn knap ingewikkelde discussies en de berekeningen zijn niet altijd begrijpelijk.

Als ErgoCoach zal je daar vast ook wel eens vragen over hebben gehad. Tilbanden en glijzeilen zijn ook als disposables te koop, maar ook als hulpmiddelen die veel en veel langer meegaan.

Het loont te moeite om eens met elkaar te bespreken wat de voor- en nadelen van een disposable versie zijn tegenover een hulpmiddel dat meermalen gebruikt kan worden.

Eigenlijk moet je dan de volledige levenscyclus van een hulpmiddel doorrekenen. De kosten van de productie en de impact daarvan op het milieu, het gebruik bij jullie in de zorg tot en met de kosten van het afval. Sommige leveranciers hebben zo’n LevensCyclusAnalyse (LCA), al gemaakt. Dat geeft je vaak al veel inzicht. Maar vaker is die niet beschikbaar. Toch kan je dan zelf ook de voor en de nadelen voor jullie en het milieu op een rijtje zetten.

Voor glijzeilen geldt bijvoorbeeld dat eenmalige ‘weggooi-glijzeilen’ handig en ook beter kunnen zijn dan glijzeilen die langer meegaan. Denk maar aan een afdeling waar je extra voorzichtig moet zijn met hulpmiddelen die je voor meerdere mensen gebruikt, zoals een tillift of een gewoon glijzeil. Een glijzeil kan dan besmettingen van de een naar de ander overbrengen. Eenmalig gebruik is dan veiliger en kan de risico’s op langere termijn verkleinen. Ze zijn ook vaak gemaakt van materiaal dat eenvoudig te verwerken is als afval. Kijk dat wel altijd na. Het elke keer na gebruik grondig moeten reinigen van een gewoon glijzeil is dan niet duurzaam. In die situatie kan een disposable versie duurzamer zijn.

In thuiszorgsituaties loop je dat risico van besmetting niet en is het verantwoorder om een meermalig te gebruiken glijzeil in te zetten. Vaak is dat ook eenvoudig te reinigen. Daar dus een meer duurzame oplossing.