Rond een derde van de mensen die in de zorg werken heeft naast hun gewone werk ook een mantelzorgtaak. Bijna de helft doet dat een à twee keer per week. Hoewel het mooi, goed en soms vanzelfsprekend is, is het wel een extra belasting: mantelzorgende zorgverleners zijn vaker ziek, ervaren meer werkdruk en voelen zich meer lichamelijk en emotioneel uitgeput dan hun zorgcollega’s die geen mantelzorger zijn.
Aan de ene kant heb je misschien de neiging om als mantelzorgende zorgverlener de zorg voor je naasten naar je toe te trekken. Logisch, het is tenslotte jouw vak, je voelt je verantwoordelijk, je doet het wel even. Ook heeft jouw omgeving, vaak je familie, de neiging naar jou te wijzen. En ook dat is begrijpelijk: het is tenslotte jouw vak. Maar dat betekent wel dat je dubbel wordt belast.
Hoe moet het dan wel? Maak bijvoorbeeld op je werk geen geheim van je mantelzorgtaak. Mogelijk zijn er oplossingen zoals een aangepast rooster of tijdelijk zorgverlof. Wist je dat je over een periode van een jaar maximaal twee keer het aantal uren dat je per week werkt mag opnemen als kortdurend zorgverlof? En pas vooral op dat je vrije dagen, weekenden en vakanties er niet bij in schieten. Juist jij hebt ze hard nodig.
Kijk in het BlijfGezond boekje voor meer tips over hoe je gezond om kunt gaan met die dubbele taak. Maar je vindt in dat boekje ook tips over beter slapen, beter rouwen, beter omgaan met stress, fysieke belasting, agressie etc. De BlijfGezond boekjes zijn voor leden kosteloos te bestellen via de regionale werkgeversorganisatie en voor niet-leden tegen kostprijs te koop in het online winkeltje van LOCOmotion.