Het gebruik van sensoren in de zorg neemt een enorme vlucht. En er worden ook steeds meer sensoren ingezet voor zorgverleners zelf. Bijvoorbeeld om je meer bewust te maken van de houding waarin je werkt. Je moet je voorstellen dat je dan bijv. een piepje of een trilling krijgt als je je romp verder buigt dan bijv. 30 graden. Of wanneer je te lang op een stoel blijft zitten achter je beeldscherm.
Onlangs (december 2021) verscheen er een onderzoek naar het gebruik van dit soort sensoren in de zorg geschreven door Andrea Ferrone uit Canada en haar collega’s. Je kunt het hier downloaden.
Zij verkenden hoe zorgverleners er zelf over dachten en wat hun argumenten zouden zijn. Het bleek dat afhankelijk van factoren zoals de prijs en de draagbaarheid zorgverleners er wel positief over bleken te denken. Vooral zorgverleners die al last van hun rug hadden stonden er voor open. Ten dele was dat ook om bijv. naar een verzekeringsmaatschappij te ondersteunen dat zij door hun werk last van hun rug hadden. Dat laatste argument speelt in ons land niet echt een rol.
Maar je kunt natuurlijk ook zonder technologie je meer bewust worden van de risico’s door een slechte werkhouding. Een simpel rolletje pleisters kan dan genoeg zijn en dat is natuurlijk wel een stuk goedkoper. Je tapet de rug dan lichtjes in met veilige pleisters en je krijgt vanzelf een seintje als je niet in een goede houding staat te werken: ‘doe eens leep met tape’ .
Kijk ook voor meer uitleg op dit filmpje.