De meest gestelde vraag in de chat van Gezond & Zeker LIVE! Laten we duidelijk zijn: er is geen gouden standaard: het werkt allebei goed. Er zijn voor- en nadelen aan beide types verbonden. En we horen graag jullie mening via info@gezondenzeker.nl
Hieronder tref je de ervaring vanuit SVRZ aan: zoals je op Gezond & Zeker LIVE! hebt gezien werd daar verslag gedaan van de effecten van de grootschalige inzet van plafondtilliften die ze bij deze Zeeuwse zorgorganisatie hebben ingevoerd in bestaande bouw.
Bij SVRZ is eerst een kleinschalige pilot uitgevoerd om na te gaan of de keuzes die ze maakten voor de enorme investering de juiste zouden zijn. Toen zijn beide opties uitgeprobeerd. De medewerkers waren gewend aan het 4-puntsjuk. Dat zat op de verrijdbare passieve tilliften. Je zou verwachten dat ze zouden kiezen voor een 4-puntsjuk. Toch kwam uit de praktijkpilot en later in het traject naar voren dat het 2-puntsjuk door medewerkers en cliënten als prettiger werd ervaren, vooral vanwege de grootte van het 4-punts tiljuk ten opzichte van het meer compacte en kleinere 2-puntsjuk (ook wel de ‘kleerhanger’ genoemd). Dit kwam voor cliënten prettiger en minder heftig over qua omvang. Tevens lijkt er minder risico op letsel dan bij het grotere 4 puntsjuk en ook het verplaatsen van cliënt in de lift ging prettiger.
Je hoort vaak dat je met een 4-puntsjuk beter kunt positioneren. In de praktijk gaat dit ook met een 2-punts tiljuk prima bij SVRZ. Je kunt dit deels bepalen door de keuze van de luslengte: meer in zit dan wel ligpositie afhankelijk van keuze van de luslengte van de schouder- en beenlussen. Daarnaast werkt de plafondtillift (X-Y) zo prettig dat het positioneren van de cliënt bijna vanzelf gaat doordat het railsysteem meebeweegt in de richting waarnaar de cliënt gaat qua houding, als je de cliënt goed positioneert.
Nogmaals: er zijn voor- en nadelen aan beide types verbonden. We horen graag jullie mening via info@gezondenzeker.nl