Nu de TilThermometer online heel makkelijk in te vullen is, en er ook mooie tabellen uitrollen waaraan je in een oogopslag kunt zien waar er sprake is van fysieke overbelasting, maken steeds meer zorgorganisaties gebruik van de tool.
Ook voor de Thuiszorg is de online TilThermometer erg handig. Afhankelijk van hoe je bent georganiseerd maak je een overzicht van een stuk of vijf routes, zodat je zicht hebt op de fysieke belasting van je collega’s bij de zorg voor een behoorlijk aantal cliënten.
In de praktijk zien we dan vaak dat het gebruik van hoog-laag douchestoelen in de thuiszorg veel rood laat zien. De oplossing (‘gebruik hoog-laag douchestoel’) klinkt eenvoudig, maar hoe krijg je dat voor elkaar? De ruimtes zijn vaak erg krap, lang niet altijd past daar een hoog-laag douchestoel in. En een douchzitje is ook niet echt een oplossing. Die zitten meestal vast aan de muur of zijn niet in hoogte verstelbaar. Cliënten lenen of kopen vaak een standaard, niet in hoogte verstelbare, stoel. En de Wmo probeert het ‘goedkoop en adequaat’ te doen, dus dan blijft het ook vaak bij een traditionele stoel.
Wat nu? Hoe gaan thuiszorgorganisaties hiermee om? Heeft iemand een idee? We weten dat het onveilig is om iemand te wassen op een niet in hoogte verstelbare douchestoel en toch gebeurt het heel veel. Vul de TilThermometer maar eens in. Is het bijvoorbeeld een optie om een eerstelijns ergotherapeut te vragen een Wmo aanvraag te doen? Of de cliënten verzorgend te wassen (‘wassen zonder water’)?
Geef je ideeën en oplossingen door via info@gezondenzeker.nl. Wij komen er in de volgende Gezond & Zeker nieuwsbrief op terug.