Goed slapen kan lastig voor je zijn: de onregelmatige diensten en de werkdruk maken het je niet makkelijk. Dan een lekker glaasje wijn voor het slapen gaan? Alcohol staat immers bekend als een lekker slaapmutsje. Je slaapt er zonder meer makkelijker op in, maar na een paar uur worden veel mensen weer wakker en slapen ze de rest van de nacht onrustig en oppervlakkig. Op die manier onderbreek je steeds de REM-slaap, de belangrijkste fase bij het slapen. Niet handig dus. Iets dergelijks geldt voor melatonine. Dat helpt bij het sneller in slaap vallen, maar zorgt er niet voor dat je lekker doorslaapt.
Als je toch wakker wordt doe dan niet het licht aan, je lichaam reageert direct op licht. Als je echt niet meer kunt slapen, kun je beter niet in bed blijven liggen. Ga er even uit, doe iets ontspannends of lees een saai boek (met een klein lampje). Maar kijk niet op je mobiel, laat de koelkast met rust en laat de klok die genadeloos aangeeft hoeveel uur je al ligt te woelen van je afglijden. En een ademhaling- of ontspanningsoefening kan ook prima helpen.
Of tel schaapjes! En wees eerlijk: zijn er problemen, stress of conflicten die ’s nachts door je hoofd spoken? Deel ze en zoek hulp als het chronisch wordt.
We werken op dit moment aan een boekje met veel meer informatie voor jou als zorgverlener om gezond te blijven in de zorg. Niet alleen over slapen, maar over allerlei gezondheidsthema’s. Via deze nieuwsbrief houden we je op de hoogte.