Home » PreGo! Tip – Corona en Verzorgend Wassen

PreGo! Tip – Corona en Verzorgend Wassen

Wellicht gebruik je zelf al verzorgend wassen voor je cliënten. Dan ken je vast de voor- en nadelen al als het gaat om je fysieke belasting en het comfort voor je cliënt. Maar in deze Corona tijden zijn er vermoedelijk meer voordelen van verzorgend wassen, al is daar nog geen onderzoek naar gedaan. Wel heeft Gezond & Zeker eerder de ervaringen met een ander zeer vervelend en besmettelijk virus; het NORO virus. Verzorgen wassen had daar een gunstige invloed op en het aantal uitbraken en de duur van de uitbraken nam af. We blikken terug en zien dat we ook nu daar ons voordeel mee kunnen doen ten opzichte van gewoon wassen.

Bouillon van bacteriën en virussen
Met verzorgend wassen heb je geen vies afvalwater. Als je wast met washandjes en waskommen, spoel je het washandje steeds uit in de waskom. Elke keer dat je het washandje uitspoelt, zal het water viezer worden. Die viezigheid veeg je eigenlijk daarna weer deels uit over de bewoner. Hygiëne-experts die dit water onderzochten, noemen het ‘een bouillon van bacteriën en virussen’. Met verzorgend wassen pak je voor elk deel van het lichaam een schoon washandje. Ook het afdrogen werkt anders. Met een gewone handdoek verspreid je het NORO-virus en andere virussen sneller, ook al gebruik je twee of meer handdoeken. Met verzorgend wassen is afdrogen niet nodig: de vloeistof verdampt snel. Na afloop gooi je de gebruikte verzorgende washandjes in een afvalzak. Bij gewoon wassen heb je meer op te ruimen en schoon te maken met de bijbehorende risico’s op verspreiding van viezigheid en virussen, bijvoorbeeld bij het schoonmaken van de waskommen en het verzamelen van het wasgoed.

Vieze tubes, lotions en haarborstels?
Johnson et al. onderzochten bijvoorbeeld wastafels en gootstenen waar water uit waskommen in werd weggegooid. Zij ontdekten dat niet alleen de gootsteen zelf geïnfecteerd was, maar ook de omgeving ervan en zaken als tubes zalf, lotion en haarborstels.
Er zijn natuurlijk officiële protocollen hoe je moet handelen. Centraal daarin staat dat je moet voorkomen dat het virus van de ene plek naar de andere plek gaat, en dat gaat heel snel via verontreinigde handen, kleding of materialen. Dat betekent handen op de goede manier en zeer zorgvuldig wassen, geen sieraden dragen, speciale beschermende kleding en mondkapjes dragen. Denk ook aan hele praktische dingen zoals de techniek waarmee je de afvalzakjes sluit: namelijk zonder er nog even snel lucht eruit te persen. Want daarmee kun je ook weer een ‘wolkje’ virus maken.
Zeker als het gaat om Corona gelden er bovendien extra en nieuwe maatregelen: volg die ook op. Bestrijden van besmettelijke virussen lukt immers alleen als iedereen zich nauwgezet aan alle afspraken houdt. Elke persoon die dat niet doet vormt in feite een ‘lek’ in het beleid en een kans voor het virus om zich te verspreiden.

 
Blijf gezond!
Wil je het NORO artikel nog eens lezen? Klik dan hier.

Ref. Johnson, D., L. Lineweaver, L.M. Maze, PATIENTS’ BATH BASINS AS POTENTIAL SOURCES OF INFECTION: A MULTICENTER SAMPLING STUDY, Am J Crit Care, 2009, 18, 1, 31-38.