In bad gaan is heerlijk. Niet alleen om schoon te worden, maar ook om te genieten en te ontspannen en voor iets als ‘snoezelen’. Warm water heeft een gunstige invloed op pijn, spasmes, de huid en pijnlijke gewrichten. Er moet dan wel een hoog-laag bad met bijbehorende badlift aanwezig zijn om veilig en verantwoord te kunnen baden.
Laat het bad laag genoeg staan zodat jij de benen van de cliënt niet over de rand hoeft te tillen. Voor de transfer in bad, kan je vervolgens ook het bad omhoog laten komen, in plaats van de tillift laten zakken. Dan staat het bad meteen op een voor jou goede werkhoogte.
Als de cliënt in bad zit, kan je soms ook de rugleuning van de badstoel of badbrancard iets meer achterover laten zakken, zodat de cliënt meer ligt in plaats van zit en zich zo beter kan ontspannen en lekker in het water ligt.
Na het baden laat je het water weglopen en douche je de cliënt nog even af. Breng dan de rugleuning ook weer rustig omhoog en ga na of de cliënt niet duizelig wordt. Daarna zorg je er wederom voor dat je de benen van de cliënt niet over de rand hoeft te tillen door ofwel het bad te laten zakken of de lift hoog genoeg te laten komen of allebei een beetje. Ga nooit manoeuvreren met een douchebadstoel die hoog staat: dat is eng voor de cliënt en je bent minder stabiel. Als je moet manoeuvreren zorg dan dat de badstoel laag staat.
Bedenk ook dat je in noodsituaties de cliënt snel en zonder fysieke belasting uit bad moet kunnen halen. Ga na of de badlift, het bad zelf en de combinatie bad/lift die mogelijkheden hebben. Er zijn trouwens ook passieve tilliften en plafondsystemen die tegen spatwater kunnen en speciale tilban- den (netbanden) hebben die helemaal in het water kunnen. Ga dit wel altijd na voordat je het probeert! De mazen van deze banden zijn soms zo groot, dat je iemand toch goed kunt wassen, zonder de band te hoeven verwijderen.
Tenslotte: blijf altijd in de buurt, zorg voor een goed alarm en controleer tevoren altijd ZELF de watertemperatuur.