Vrijwel iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken en het kan uiteenlopende vormen aannemen. Je kan je geïntimideerd voelen doordat de client een pornofilm opzet terwijl je de vloer doet of diens wond verzorgt. Zij maar vaker hij kan ongepaste grappen maken of ongewenste vragen stellen. ‘Wanneer heb je het voor het laatst gedaan? Je een koosnaam geven die niet prettig aanvoelt (‘Lekker ding’, ‘schatje’). Wat roept dat bij je op? Ben je boos? Bang? Bedroefd? Moet je er misschien om grinniken? Je emotionele reactie zegt iets over wat in je omgaat. Je kunt de proef op de som nemen met de ‘vier B’s’ van gemoedstoestanden. We bespreken onderliggende valkuilen en gewenste acties van elke ‘B’. Ook kan je hier de volledige tekst raadplegen.
Onder bedroefdheid zitten vaak gedachten waarin je zelf faalt, niet voldoet. Je denkt bijvoorbeeld iets als: ‘Het ligt aan mij, ik had eerder duidelijk moeten zijn. Het is mijn schuld dat dit is gebeurd.’ Hamvraag is natuurlijk of dit wel klopt en of je jezelf niet te zwaar de maat neemt.
Zorgverleners zijn een kei in het zichzelf verantwoordelijk stellen voor narigheid, op het werk en ook privé. Mensen met ongewenst intiem gedrag spelen niet zelden daarop in. Zij beginnen met onschuldige praat of ‘toevallig’ lichamelijk contact, om steeds stapjes verder te gaan. Zo kunnen zij bij een afwijzende of begrenzende opmerking zeggen dat het onschuldig bedoeld was, suggereren dat je valse verwachtingen hebt gewekt of zeggen dat je niet zo flauw moet doen. Het was net toch zo gezellig? Je vond het net toch óók goed? Doe niet zo moeilijk! Ook bij fysiek contact kan er zo’n glijdende schaal zijn: van een toevallige en onschuldige aanraking naar steeds meer. Regel is: zodra je je ongemakkelijk gaat voelen geef je dat aan en trek je jouw grens. Nee = nee, ook bij tegenwerpingen en gesputter.
https://www.arboportaal.nl/documenten/publicatie/2016/06/07/wegwijzer-seksuele-intimidatie
De Rutgers is een kenniscentrum over seksualiteit. Het ondersteunt professionals in hun werk rondom seksualiteit, verricht onderzoek, ontwikkelt voorlichtingsprogramma’s en heeft een informatiecentrum
Organisatie met professionele dienstverleners, gericht op het bieden van een intiem e/o seksueel contact met mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke handicap.