Norovirussen zijn de belangrijkste oorzaak van gastro-enteritis oftewel buikgriep. Zeker voor kwetsbare groepen zoals ouderen en zieken kan een infectie ernstige gevolgen hebben en zelfs dodelijk zijn. Maar ook zorgverleners zelf kunnen ziek worden en uitvallen. Soms moeten afdelingen gesloten worden en volgt er een opnamestop. Het vergt veel extra tijd en inzet van personeel om een uitbraak de kop in te drukken en het vergroot de werkdruk. Er zijn strenge richtlijnen over hoe er gehandeld moet worden bij een uitbraak. Toch blijkt dat het in de praktijk lastig is om die richtlijnen volledig in te voeren en zorgvuldig op te volgen.
Een van de punten die meer aandacht vergt is verspreiding van het virus (of andere infecties) via het gebruik van glijzeilen. Het is niet ondenkbeeldig dat via een glijzeil het virus verder verspreid wordt. Zeker bij een uitbraak, maar eigenlijk ook op andere momenten zou er sprake moeten zijn van persoonsgebonden glijzeilen en een goed was- en desinfectiebeleid van glijzeilen. Dit gebeurt nog te weinig en in richtlijnen wordt daar nog nauwelijks aandacht aan besteed. Zeker een gijzeil dat natuurlijk ook onder het onderlichaam ligt, zal snel besmet raken als de client ernstige diarrhee heeft.
Ga dus na hoe het bij jullie in de instelling is geregeld. Zonder glijzeilen werken is natuurlijk geen optie. In acute situaties kan je ook denken aan het gebruik van weggooiglijzeilen die afzonderlijk verpakt zijn of van de rol gescheurd kunnen worden. Sommigen hebben zelfs een perforatierandje waardoor je naar keuze een groot of een klein zeil kunt afscheuren. Ze zijn zeer sterk en worden soms gegarandeerd tot meer dan 200 kg.
Je hebt dan in elk geval een schoon en niet besmet glijzeil om mee te werken. Zo werk je gezond èn hygienisch. Eerder verscheen vanuit Gezond&Zeker een artikel over de manier waarop Ergocoaches succesvol hebben meegewerkt aan een goed NORO-beleid. Ook is er een gratis e-learningsmodule over infectiepreventie.