Gezond & Zeker Logo

Gezond & Zeker

21012 Deelnemers

Aanmelden

ZELFREDZAAMHEID

Zelfredzaamheidsradar

ZelfredzaamheidsRadar

Om zelfredzaamheid te stimuleren bij je cliënt, is het van groot belang dat je de volledige cirkel van zelfredzaamheid in beeld krijgt. Soms zal een cliënt dat heel duidelijk kunnen verwoorden, maar soms ook is daar hulp bij nodig. De zorgafhankelijkheidsschaal kan daarbij helpen. Het mooie is ook dat het voorkomt dat je teveel naar een aspect kijkt en de samenhang met andere uit het oog verliest. Een cliënt kan bijvoorbeeld minder willen drinken en dat kan weer samenhangen met de angst om vaker naar het toilet te moeten en zich te schamen voor de 'ongelukjes' die dat wellicht met zich meebrengt.
 
Het loont dus de moeite om alles na te lopen en de resultaten in samenhang te bezien. Om je daarbij te helpen is er een ZelfredzaamheidsRadar gemaakt: vul hem samen met je cliënt in.
 
Het overzicht van alle aspecten van zelfredzaamheid maakt ook het indelen van de hulpmiddelen en technologie die nodig is, inzichtelijk. Voor elk van de domeinen van zelfredzaamheid zijn hulpmiddelen of vormen van technologie beschikbaar. Vaak vallen hulpmiddelen zelfs in meerdere domeinen. Een beeldschermverbinding om met je zorgverlener te praten, kan niet alleen nuttig zijn om bijvoorbeeld controles makkelijker te maken, maar ook om contacten met anderen te leggen en het gevoel van eenzaamheid te beperken.
 
Het Zorg voor Beter Verbetertraject Zelfredzaamheid richt zich met name op de kracht van hulpmiddelen en technologie. Een hulpmiddel kan immers ook iemand die voorheen zorgafhankelijk was, weer zelfredzaam maken. Zelfredzaam met een hulpmiddel is immers ook gewoon echt zelfredzaam en een hulpmiddel kan de kwaliteit van leven enorm gunstig beïnvloeden.
 
Tijdens de Gezond & Zeker Kennisdagen zijn de eerste ZelfredzaamheidsRadarkaarten uitgereikt, in combinatie met acht ZelfredzaamheidsRadar casuïstiek kaarten. Deze kaarten zijn bedoeld om het je als ergocoach of zorgmedewerker makkelijk te maken om met je collega's in gesprek te gaan over zelfredzaamheid en het inzetten van bestaande hulpmiddelen. De oplossingen voor de casuïstiek kaarten vind je hier. Wil je meer ZelfredzaamheidsRadarkaarten hebben, bestel deze dan op www.goedgebruik.nl.
Voor meer informatie over de Zelfredzaamheidsradar kijk je op de vernieuwde website: www.zelfredzaamheidsradar.nl.