Gezond & Zeker Logo

Gezond & Zeker

20811 Deelnemers

Aanmelden

PREGO! TIPS

Stoelen rijden, deel 2

In een andere tip over stoelen rijden zeiden we het al. Het weg- of aanschuiven van stoelen, bijvoorbeeld in een woonkamer bij de maaltijd, kan behoorlijk belastend zijn. Om dat op te lossen kun je de stoelen voorzien van vier beremde wieltjes of een stoelverplaatser (stoeltaxi) inzetten. Of zoals we in de vorige tip over stoelen rijden al aangaven, de stoel voorzien van een soort voetpedaal of armbediening, waarmee je twee wieltjes activeert. De stoel is dan verrijdbaar geworden.

 In deel 1 van de stoelen tip bespraken we de Millie Mova, nu is er een ander vergelijkbaar aanschuifsysteem, de merknaam daarvan is Q-Move. Als ergocoach zul je moeten meedenken over de aanschaf van dit soort hulpmiddelen. Let voordat je overgaat tot aanschaf of wanneer je dit hulpmiddel gaat uitproberen in elk geval op de volgende punten:
 
-          zijn de wielen draaibaar? Dat is makkelijk bij het manoeuvreren in kleine ruimtes.
-          past het systeem op (alle?) stoelen die bij jou gebruikt worden?
-          is de bediening (hand- of voet-) goed bereikbaar voor de medewerker?
-          is de veiligheid van de client gegarandeerd? Is het bijvoorbeeld onmogelijk dat de handen van de client beklemd raken tussen de armlegger en het tafelblad? Kan de client van de stoel glijden als de wielen worden ingeschakeld? 
 
Natuurlijk zijn er meerdere factoren waar je rekening mee moet houden als je een dergelijk hulpmiddel overweegt. Denk bijvoorbeeld aan de prijs, onderhoud, design en kwaliteit van het materiaal. Als ergocoach beperk je je echter met name tot de punten zoals de vier bovenstaande. Voor de andere zaken schakel je je collega’s in.
 

Please wait