Gezond & Zeker Logo

Gezond & Zeker

20957 Deelnemers

Aanmelden

PREGO! TIPS

Tilbanden? Gewoon lekker laten zitten

De Zorggroep Solis (Deventer) deed in het kader van Zorg Voor Beter onderzoek naar de mogelijkheden van speciale Verblijfstilbanden. Dat zijn tilbanden van passieve liften die je na de transfer onder de cliënt in de (rol)stoel kunt laten zitten. In principe blijken vrijwel alle cliënten die met een passieve tillift worden getild in aanmerking te komen voor een Verblijfsling. Dat heeft diverse voordelen. Allereerst hoeft er minder ‘nagetild’ te worden. Omdat de Verblijfstilband ook onder de stuit van de cliënt ondersteuning biedt, zakt de cliënt niet meer in het gat als het juk tot zit wordt gebracht. De cliënt zit dan direct goed.

Ook hoef je in tegenstelling tot de traditionele tilbanden de Verblijfstilbanden niet in de (rol)stoel aan te brengen en weg te halen. Dat scheelt voorovergebogen en gedraaid werken (statische belasting).

Daarnaast kunnen we voorzichtig een relatie leggen met het voorkomen van decubitus. Dat komt door het materiaal van de tilband, het feit dat de tilband geen stiknaden in het zitvlak heeft, het gemakkelijk kunnen verzitten (met de tillift) en de op maat gemaakte pasvorm.

Om optimaal gebruik te kunnen maken van de mogelijkheden van de Verblijfstilbanden moet je wel voldoen aan een paar voorwaarden. Allereerst moet iedereen getraind zijn in het aanbrengen van de tilbanden in bed. Dat gaat nét ietsje anders dan bij de gewone banden. Ook heb je met name vanuit hygiënische overwegingen wat meer tilbanden per cliënt nodig. De banden nemen namelijk door hun samenstelling vrij veel vocht op. Als er voldoende Verblijfstilbanden beschikbaar zijn kunnen ze vaker gewassen worden en is er meer tijd om goed te drogen (ze mogen niet in de wasdroger). Zo blijft het absorptievermogen beter behouden. Ga als vuistregel daarom uit van drie Verblijfstilbanden per cliënt.

Het volledige rapport (‘Lekker laten zitten ’) is hier te downloaden. Daarin vind je naast de volledige onderzoeksresultaten meer over de voorwaarden voor gebruik, het comfort voor de cliënt etc. Specifieke productinformatie is te vinden op www.joyincare.nl

juli 2008  

 

Please wait